Film: Battle of the sexes - America News

Film: Battle of the sexes

credit: bruzz.be
  • 12 dag geleden
  • 0 views
Score: 
3

In 1973 zaten 90 miljoen mensen aan de buis gekluisterd voor een tenniswedstrijd tussen een feministische tenniskampioene en een zelfverklaard mannelijk chauvinistisch zwijn. Battle of the sexes reconstrueert het evenement op hollywoodiaanse wijze.

Eerst het goede nieuws: Battle of the sexes is geen clichématig Amerikaans sportdrama met een historische finale als climax. De film mag dan wel eindigen met een historische sportfinale, in se gaat het niet om tijdelijke sportglorie maar om een ontmaskering van ordinair seksisme, en om bewonderd applaus voor de strijd die Billie Jean King aanging.

De Amerikaanse tennislegende en meervoudig kampioene pikte het niet dat vrouwelijke tennisspeelsters maar een achtste kregen van wat de mannelijke spelers kregen, en richtte het WTA (Women’s Tennis Association) op. De strijd om ernstig genomen te worden kreeg een flinke deuk toen de 55-jarige Bobby Riggs vlotjes de maat nam van het nummer één van het vrouwentennis, Margaret Court.

Billie Jean King zag zich verplicht om het tegen Riggs op te nemen in de zogenaamde battle of the sexes. Die Riggs was een voormalig Wimbledon-winnaar en aandachtshoer die verslaafd was aan gokken. Met veel plezier speelde hij de rol van het mannelijk chauvinistisch zwijn dat rondbazuint dat de plaats van een vrouw in de keuken of in bed is, en niet op een tennisveld. Het penibele van de zaak was dat heel wat venten die onzin nog geloofden ook. Onder hen sporters, sportjournalisten en tennisbobo’s.

Teleurstellend
Seksisme en ongelijkheid zijn vandaag nog steeds problemen, maar Battle of the sexes is politiek-maatschappelijk niet zo strijdlustig. Regisseurs Valerie Faris en Jonathan Dayton (Little Miss Sunshine) hebben veel aandacht voor de privébesognes van de tennisrivalen.

Ronduit teleurstellend is dat de lesbische vriendin van de getrouwde Billie Jean King in de film een flinterdun personage is. Een wat minder behaagziek en stouter scenario zou het potentieel van dit verhaal beter benut hebben. De genietbare vertolkingen van Emma Stone en Steve Carell houden de gladgepolijste mainstream film net recht.

> Battle of the Sexes. US, dir.: Valerie Faris, Jonathan Dayton, act.: Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough