Woonbond over richtprijzen: ‘Dit is gevaarlijk’ - America News

Woonbond over richtprijzen: ‘Dit is gevaarlijk’

credit: bruzz.be
  • 8 dag geleden
  • 2 views

De index met Brusselse huurrichtprijzen zal enkel een negatief effect hebben. Dat is de analyse van de Brusselse Woonbond over het register dat het Gewest lanceert. “Zo’n indicatief rooster helpt niets. Het is mogelijk zelfs gevaarlijk. Er is maar één echte oplossing en dat is een bindende index", reageert Werner Van Mieghem van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRW).

Het Gewest publiceert een index met richtprijzen om Brusselse huurders te helpen. Die zouden zo een referentie hebben om een eerlijke prijs te onderhandelen met hun verhuurder.

Maar daarmee slaat minister van Huisvesting Céline Fremault (CDH) volgens Van Mieghem de bal volledig mis. “Voor de goed onderhouden appartementen in de betere buurten zal dit een verwaarloosbare impact hebben,” verklaart de BBRW-coördinator. “Hoogstens zet het verhuurders van slechtere appartementen aan het denken: ‘Hola, misschien vraag ik nog steeds wat te weinig voor mijn appartementje’.”

Een averechts effect dus. “En dat treft vooral degenen die er nu al slecht voor staan,” voegt Van Mieghem toe. “De laatste jaren zijn vooral de kleinere en slecht onderhouden woningen duurder geworden. Er zijn in Brussel gewoonweg veel mensen met een laag inkomen. Die kunnen worden uitgemolken, want ze staan voor de keuze: te veel betalen voor een slechte woning of op straat terecht komen. Daar gaat dit rooster niets aan veranderen. Integendeel.”

Dubbele pijn
Ook over de cijfers zelf is de Woonbond sceptisch en dan gaat het opnieuw over de goedkopere appartementen. “De resultaten zijn gebaseerd op een enquête bij 8.400 Brusselaars en ik twijfel er niet aan dat die hun werk nauwkeurig hebben uitgevoerd,” verzekert Van Mieghem.

“Maar denk je dat kansarme mensen die in precaire omstandigheden leven altijd de deur opendoen voor enquêteurs? Hun woningen zitten waarschijnlijk niet voldoende mee in de resultaten, waardoor de prijzen in hun categorie te hoog liggen, wat hen opnieuw pijn doet.”

Pervers
De enige oplossing is volgens de Woonbond nog steeds geen louter indicatieve, maar wel een bindende index. Er zou ook een huurcommissie moeten worden opgericht die bij twijfel huurders en verhuurders kan helpen om tot een correcte prijs te komen. “We zien namelijk nog te vaak dat huurders machteloos staan in een Gewest waar de prijzen over het algemeen te hoog liggen,” besluit Van Mieghem.

“Fremault moet met een paritaire huurcommissie de prijzen verlagen en zorgen voor meer sociale woningen, een eerlijke algemene huurtoelage en ze moet huurprijzen áfdwingen. We zitten nu vast in een pervers systeem en je kan moeilijk spreken van goed bestuur.”