Zorgpremies bij drie van de vier grote verzekeraars iets omhoog - America News

Zorgpremies bij drie van de vier grote verzekeraars iets omhoog

credit: nos.nl
  • 9 dag geleden
  • 0 views

Drie van de vier grootste zorgverzekeraars van het land - Zilveren Kruis Achmea, VGZ en CZ - verhogen volgend jaar de zorgpremie. Het gaat om kleine stijgingen, tussen 2 en 4 euro per maand. Dat betekent dat verzekerden op jaarbasis 24 tot 41 euro meer kwijt zijn dan nu. Alleen verzekeraar Menzis houdt de premie voor de basisverzekering volgend jaar gelijk.

De premies stijgen minder hard dan vorig jaar. Ook blijft het eigen risico in 2018 stabiel op 385 euro per jaar.

Daarnaast houden bijvoorbeeld verzekeraar Menzis en VGZ de premies voor aanvullende verzekeringen gelijk. "Een trendbreuk", zegt een woordvoerder van VGZ. De premies liepen de laatste jaren steeds verder op.

Zilveren Kruis Achmea en CZ kiezen ervoor de premies van aanvullende verzekeringen komend jaar iets te verhogen.

Zorgpremies grootste verzekeraars (basisverzekering)

ZorgverzekeraarPremie 2018Premie 2017Verschil op jaarbasis
CZ116,25112,85+3%
VGZ
116,20112,95+2,9%
Zilveren Kruis Achmea119,45117,45+1,7%
Menzis119,00119,000%

De grote verzekeraars gebruiken de financiële reserves die zij hebben om de premie te beteugelen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ging eerder dit jaar nog uit van een premiestijging van zes euro per maand voor de basisverzekering, vanwege de oplopende zorgkosten.

Wim van der Meeren, directeur van CZ, benadrukt dat de reserves eindig zijn. "We zetten al jaren veel geld in om de premie laag te houden. Ik maak me daar zorgen over. Op dit moment staat er 75,4 miljard op de overheidsbegroting voor zorg, dat is omgerekend 7000 euro per verzekerde per jaar. Het Centraal Planbureau voorspelt dat het in 2021 om 94 miljard gaat. Waar moet dat geld vandaan komen?"

Volgens Van der Meeren moet de zorg "zinniger en zuiniger". "We moeten met z'n allen kijken of het wat minder kan. Ons afvragen: is alle zorg die we verlenen ook echt nodig?"

Zorgeconoom Richard van Kleef vindt dat de zorgverzekeraars ook zelf meer kunnen doen om de kosten in de hand te houden. "Beter onderhandelen en selectief zijn bij het sluiten van contracten. De ziekenhuizen, klinieken of tandartsen die niet doelmatig zijn moet je uitsluiten. Dat is het beste instrument dat verzekeraars hebben om kosten te drukken."

Juist de consument kan zorgverzekeraars daarin een duwtje geven, volgens Van Kleef. "Het begint bij onszelf. We moeten kritisch zijn richting onze zorgverzekeraar, dat wil zeggen: overstappen als het niet bevalt. Wij zijn de drijfveer van de concurrentie tussen zorgverzekeraars."