Economie groeit door, maar wel iets minder hard - America News

Economie groeit door, maar wel iets minder hard

credit: nos.nl
  • 5 dag geleden
  • 0 views

De Nederlandse economie groeit door, maar minder hard dan eerder dit jaar. In het derde kwartaal groeide de economie met 3 procent vergeleken met een jaar geleden.

In het tweede kwartaal was er sprake van snellere groei, maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was dat een uitzonderlijk sterk kwartaal.

Over de hele linie groeit de economie. Er wordt meer geïnvesteerd, consumenten geven meer geld uit en de export groeit. Vooral de investeringen in woningen, vliegtuigen en personenauto's nemen toe. Bedrijven schaffen meer machines aan.

"We gaan af op een groei van toch zeker 3 procent voor 2017 en dat is uitstekend. Het is de hoogste groei sinds de crisis", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS.

Werk

Het herstel van de economie leidt ook tot meer banen. Het afgelopen kwartaal kwamen er 51.000 banen bij. In totaal zijn er 10,2 miljoen deeltijd- en voltijdbanen in Nederland. Dat is een record.

Eind september stonden er 213.000 vacatures open. Dat is veel meer dan tijdens de crisis. Toen waren het er op het dieptepunt slechts 91.000.

Ook de werkloosheid loopt terug. Volgens de internationale definitie zijn er 428.000 werklozen in Nederland. Dat zijn er 25.000 minder dan een kwartaal eerder.

Uitstoot

Tegelijk met de cijfers over de economische groei heeft het CBS cijfers gepubliceerd over de CO2-uitstoot. De uitstoot lag in het derde kwartaal 0,2 procent hoger dan een jaar gelden.

Vooral consumenten hebben meer verstookt. Het weer was kouder dan een jaar geleden. De uitstoot van energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer daalde met 8 procent.

Krapte

Minister Wiebes van Economische Zaken vindt het goed nieuws dat de groei van de werkgelegenheid doorzet "De arbeidsmarkt begint zelfs tekenen van krapte te tonen."

Volgens Wiebes krijgt economische groei pas echt betekenis als Nederlanders ervan beginnen te profiteren. "In de cijfers zien we dat nu gebeuren", zegt de minister.