Leger grijpt de macht in Zimbabwe:  'Mugabe zit vast' - America News

Leger grijpt de macht in Zimbabwe: 'Mugabe zit vast'

credit: ad.nl
  • 8 dag geleden
  • 3 views
Een tank en militairen op een van de wegen in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. © AP

Daarmee wekt de actie van het leger steeds meer de indruk van een coup. Militairen namen afgelopen nacht de Zimbabwaanse staatstelevisie ZBC over. Een legerwoordvoerder verklaarde vanochtend in een ingelaste uitzending op de staatszender dat de legeractie is bedoeld om het landsbestuur rondom de zittende president Mugabe te zuiveren van ‘criminelen’, maar woordvoerder Moyo ontkende een coup. Zodra de mensen die sociaal en economisch lijden in het land zouden veroorzaken zijn aangepakt ‘wordt alles weer normaal’. Ambtenaren en de rechterlijke macht zullen worden gespaard, aldus de militair, die kerken opriep te bidden voor het land.

Na de uitzending volgde het nieuws dat minister van Financiën Ignatius Chombo gearresteerd zou zijn. Chombo, die een fractie binnen regeringspartij ZANU-PF leidt, behoort tot de politieke groep rond Mugabes echtgenote Grace Mugabe (52). Niet veel later twitterde de partij dat
de 93-jarige president en zijn first familie 'gisteravond zijn vastgezet en veilig zijn'. ,,Zimbabwe noch ZANU zijn eigendom van Mugabe en zijn vrouw. Vandaag begint een nieuw tijdperk en kameraad Mnangagwa zal ons helpen een beter Zimbabwe te creëren.''

Lees door onder de tweet. 

Explosies

Getuigen melden vanochtend dat legervoertuigen sinds wegen naar overheidskantoren in de hoofdstad Harare blokkeerden. Soldaten regelen het verkeer op kruispunten. Een dag eerder waren al enkele tanks gezien die strategische posities innamen in en rond de hoofdstad, maar toen bleef het verder rustig. De aanwezigheid van de legervoertuigen leidde tot speculatie over de plannen van de militairen.

De partij van Mugabe beschuldigde generaal Constantino Chiwenga gisteravond van landverraad en de Zimbabwaanse ambassadeur in buurland Zuid-Afrika sprak geruchten tegen over een mogelijke staatsgreep. ,,Er gebeurt niet echt iets", aldus ambassadeur Isaac Moyo. ,,Dit zijn maar berichten op sociale media." En regeringspartij ZANU-PF schreef op Twitter: 'Dank voor uw bezorgdheid, er is geen coup gaande in Zimbabwe. Gaat u alstublieft door met uw leven en maak u druk over uw eigen problemen.'

Maar afgelopen nacht werden drie explosies gehoord in de hoofdstad. Militairen namen het gebouw van de staatszender over 'voor bescherming'. De omroep zond aan het begin van de avond nog uit over demonstraties tegen het leger, maar het latere avondnieuws werd zonder opgaaf van reden overgeslagen.

Lees door onder de foto. 

Gewapende militairen vanochtend op een kruispunt van een weg die leidt naar het kantoor van president Robert Mugabe in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. © AP

Ontslag

De aanleiding voor de onrust is het ontslag van de binnen de strijdkrachten populaire vicepresident Emmerson Mnangagwa (75), die eerder werd gezien als één van de favorieten om de oude president Mugabe op te volgen. Door zijn vertrek leek presidentsvrouw Grace Mugabe de beste kaarten te hebben om op termijn president te worden, maar nu is Mnangagwa schijnbaar terug in het zadel, geholpen door het leger.

De leider van de strijdkrachten, Constantino Chiwenga, dreigde gisteren al dat 'het leger niet zou aarzelen om in te grijpen om onze revolutie te beschermen'. De ontslagen Mnangagwa ligt goed bij het Zimbabwaanse leger. Hij stond als minister van nationale veiligheid jaren aan het hoofd van het veiligheidsapparaat. 
Mnangagwa speelde een rol in de onafhankelijkheidsoorlog, belandde in de gevangenis en werd er gemarteld. In de cel ontmoette hij Mugabe. 

President Robert Mugabe tijdens een toespraak. Vrouw Grace Mugabe aan zijn zijde. © AFP

Chiwenga klaagde dat de regeringspartij is gekaapt door mensen die niet hebben gevochten in de onafhankelijkheidsoorlog, daarbij onder meer de 52-jarige vrouw van Mugabe bedoelend.

Grace ligt goed bij de machtige jongerenbeweging van de partij, maar is minder populair onder veteranen van de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsoorlog. Die strijders genoten een bevoorrechte positie binnen de ZANU-PF, maar moeten dus steeds vaker wijken. 

'Verraderlijk'

ZANU-PF liet vandaag in een verklaring nog weten dat de partij nooit zal toegeven aan druk vanuit de strijdkrachten. De eerdere uitspraken van de legerleider, wijzen volgens de regeringspartij op 'verraderlijk gedrag'. Chiwenga kreeg het verwijt dat hij probeert de vrede en stabiliteit in het land te verstoren. Wie later vanochtend verantwoordelijk was voor het twitterbericht van de partij, waarin melding werd gemaakt van de hechtenis van Mugabe, is onbekend. 

Oppositiepartij 
Movement for Democratic Change (MDC) roept op tot een vreedzame terugkeer naar de constitutionele democratie na de nachtelijke militaire interventie. De belangrijkste politieke uitdager van Mugabe's ZANU-PF-partij in de laatste twee decennia, zei ook te hopen dat de militaire actie zal leiden tot de ,,oprichting van een stabiele, democratische en progressieve natie''.

Mugabe is al 37 jaar aan de macht en is de enige president die Zimbabwe ooit gekend heeft. De onvrede onder de bevolking lijkt echter toe te nemen. De Zimbabwaanse economie is sinds het jaar 2000 fors gekrompen.

Verschillende landen houden hun ambassades in Harare vandaag gesloten. Groot-Brittannië roept haar burgers in Zimbabwe op binnen te blijven tot er meer duidelijkheid is. Ook de ambassade van de Verenigde Staten adviseert Amerikaanse burgers niet de straat op te gaan vanwege de 'blijvende politieke onzekerheid'. 

Generaal Constantino Chiwenga. © AFP