Christenen China moeten afbeeldingen Jezus ruilen voor Xi - America News

Christenen China moeten afbeeldingen Jezus ruilen voor Xi

  • 4 dag geleden
  • 0 views

Duizenden christenen in een verarmd gebied in zuidoost-China hebben hun afbeeldingen van Jezus in de woonkamer moeten vervangen voor een foto van president Xi Jinping. De ruil is een voorwaarde van de regering om in aanmerking te komen voor armoedebestrijding.

Xi wil dat armoede in 2020 tot het verleden behoort in China. Met die campagne zoekt hij ook meer controle aan de onderkant van de maatschappij, die tijdens de jaren van economische groei veelal is genegeerd.

Het christendom krijgt steeds meer voet aan de grond in China. Volgens sommige schattingen zijn er zelfs meer christenen in het land dan de 90 miljoen leden van de communistische partij.

Armoede door ziekte in de familie

‘Veel huishoudens leven in armoede door ziekte in de familie. Sommigen zijn in Jezus gaan geloven om te genezen’, zegt een woordvoerder van de partij tegen de krant South China Morning Post. ‘Wij proberen ze te vertellen dat ziekte iets lichamelijks is en dat de mensen die ze echt kunnen helpen de communistische partij en secretaris-generaal Xi zijn.’

Zo zouden dit weekend alleen al in plaatsje in de provincie Yugan 600 dorpelingen ‘vrijwillig’ religieuze teksten en schilderijen uit hun huizen hebben verwijderd en ze vervangen hebben door 453 portretten van Xi.

Helemaal niet vrijwillig

Niks van waar, zegt een bewoner uit de regio, die alleen met zijn voornaam Liu in de krant wil. Volgens hem zijn in de laatste maanden talloze bewoners gedwongen om religieuze aanbeelden uit hun huizen te verwijderen. ‘En heel veel deden dat niet absoluut niet vrijwillig’, zegt Liu tegenover de krant. ‘Maar ze hebben geen keus. Als ze niet akkoord gaan, kunnen ze fluiten naar hun aandeel van het armoedefonds.’

Onder Xi is de religieuze vrijheid in China flink ingeperkt. Zo zijn in oostelijk China kruizen van christelijke kerken verwijderd en worden moslims in het westen onderdrukt uit naam van strijd tegen terreur.

De maatregelen doen denken aan de tijd van partijvoorzitter Mao Zedong, die ook op grote schaal beeltenissen van zichzelf liet ophangen in Chinese huishoudens. Xi wordt in de media vaak vergeleken met de machtige dictator.